Setari Cookie-uri

Batalia de pe catwalk

De cativa ani incoace auzim continuu despre efectele nocive ale industriei modei. Tipare, standarde imposibil de atins, anorexie, diete dezastru, temuta marime zero, toate trimit cu gandul spre acelasi domeniu, MODA.

De cativa ani incoace auzim continuu despre efectele nocive ale industriei modei. Tipare, standarde imposibil de atins, anorexie, diete dezastru, temuta marime zero, toate trimit cu gandul spre acelasi domeniu, MODA.



Industria modei promoveaza o imagine nesanatoasa a femeii folosind modele foarte slabe. Deja nu mai e cazul sa folosim un semn de intrebare cand discutam aceasta chestiune. Intrebarea care apare insa astazi e urmatoarea: utilizarea unor modele din categoria ‘plus-size’ nu vine cu riscul de a promova aceeasi imagine nesanatoasa de aceasta data incurajand delasarea, ba chiar obezitatea?

Trebuie sa recunosc ca initial mi-a suras idea revistelor cu imagini reprezentative pentru femei, cu alte cuvinte revistelor cu femei normale. Asa ca nu mica mi-a fost mirarea cand am dat peste tot felul de pictoriale care trec de categoria obisnuit, cazand in cealalta extrema- obezitate. Cel mai bun exemplu vine din partea revistei V Magazine care a lansat suplimentul de ianuarie/februarie ‘Size Issue’ in incercarea se a reda o imagine mai reprezentativa a femeii actuale. Rezultatul? O serie de pictoriale in care apar modele mai plinute, dintre care unele dintre ele dau semne de obezitate.

Primul dintre ele a fost “Curves Ahead” in care modelele ‘plus size’ pozeaza (nud sau imbracate) anuntand inceputul domniei femeilor reale. Desi nu pot nega valoarea estetica a pictorialului, am remarcat totusi ca fetele din imagini nu au tocmai o imagine sanatoasa. Cel putin asta ne tot spun medicii: excesul de greutate dauneaza sanatatii efectele observandu-se pe termen lung. Acesta contribuie la aparitia problemele cardiace, afectiuni extrem de raspandite astazi.

Dupa alte cateva pictoriale plecand de la ideea ‘slab versus rubensian’ (mai exact ‘skinny v. curvy’) s-a trecut de la modele cu greutate peste medie la modele cu tendinte evidente de obezitate. E cazul pictorialului “Coco A Go-Go” in care dansatoarea Miss Dirty Martini e pusa fata in fata cu imaginea icon a modei Coco Chanel, intruchipata de actrita Jane Schmitt. In decorul apartamentului din Paris al vestitei C.C., Miss Dirty Martini apare in posturi cu un aer burlesc purtand rozete ce ii acopera sfarcurile, un sutien cu franjuri si tatuajele temporare marca Chanel. De mentionat ca in spatele pictorialul se ascunde nimeni altul decat Karl Lagerfeld care anul trecut declara fara nici o retinere ca “nimeni nu vrea sa vada femei cu forme […] avem mame grase care stau cu pungile de chipsuri in fata televizorului si spun ca modelele slabe sunt urate”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.