Setari Cookie-uri

Câte calorii are șnițelul? Este prietenos cu silueta?

Ne plac șnițelele, iar pentru mulți dintre noi ne amintesc de unul dintre gusturile copilăriei. Hrănitoare, bogate în nutrienți și totodată sățioase, șnițelele sunt recomandate atât în dieta adulților, cât și a copiilor.

Șnițele: calorii și valori nutriționale

Trebuie să știi că diferă mult caloriile unui șnițel în funcție de ingredientele și modul de preparare. De exemplu un șnițel din carne de pui ar putea fi mai puțin caloric decât unul preparat din carne de porc.

De asemenea, șnițelul prăjit în ulei va vi mai caloric decât cel preparat în tigaie antiaderentă, în care doar s-au uns pereții tigăii cu ulei.

De asemenea, dacă prepari în casă compoziția prin care dai carnea înainte de a o pune la tigaie, este posibil să obții un preparat ca la mama acasă, însă totodată cu mai puține E-uri sau alte adaosuri, comparativ cu șnițelele semipreparate, pe care le iei din magazin congelate și gata de aruncat în tigaie.

Este drept că a două variantă durează mai puțin, însă prima, cea preparată complet în casă este mai sănătoasă.

Citește și:

În medie, un șnițel prăjit are în jur de 250-300 de calorii pentru fiecare 100 de grame.

snitele calorii si valori nutritionale Foto: Brent Hofacker/ shutterstock.com

Valorile nutriționale ale snițelului

Fiind preparat din ou, făină, ulei și carne, șnițelul devine astfel un preparat destul de complet din punct de vedere nutrițional. Prezintă proteine de cea mai bună calitate, carbohidrați, o serie de vitamine și minerale (mai puțin vitamina C, care, de obicei, este distrusă la prepararea termică). Snițelul conține și fier hem, care se obsoarbe foarte ușor în organism, prevenind sau fiind de ajutor în dieta celor care sunt predispuși sau se confruntă cu anemia.

Iată principalele vitamine, minerale și nutrienți conținuți în șnițel:

Vitamine:

  • Vitamina B12: Este importantă pentru sănătatea sistemului nervos și formarea celulelor roșii din sânge.
  • Niacina (vitamina B3): Ajută la menținerea sănătății pielii și a sistemului nervos.
  • Vitamina B6: Este esențială pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului imunitar.
  • Vitamina K: Contribuie la sănătatea oaselor și ajută la coagularea sângelui.

Minerale:

Citește și:
  • Fier: Este vital pentru transportul oxigenului în corp și pentru prevenirea anemiei.
  • Zinc: Contribuie la sistemul imunitar și la sănătatea pielii.
  • Fosfor: Este esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților.
  • Seleniu: Este un antioxidant important care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

Alți Nutrienți:

  • Proteine: Sunt esențiale pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor, precum și pentru funcționarea normală a organismului.
  • Grăsimi și colesterol: Șnițelul poate conține grăsimi și colesterol, așa că este important să fie consumat în mod moderat pentru a menține sănătatea inimii.
  • Sodiu: Un exces de sodiu poate contribui la problemele de tensiune arterială, așa că este recomandat să se limiteze consumul de sare.

Este șnițelul prietenos cu silueta?

Dacă luăm în considerare că prezintă un conținut destul de ridicat în proteine, a căror metabolizare consumă multe calorii, putem spune că este în regulă să consumăm șnițele cu moderație când vrem să slăbim sau să ne menținem silueta, cu condiția să le asociem o garnitură de crudități (salată) sau murături și nu de cartofi sau orez.

Citește și:

Este benefic pentru sănătate să consumăm șnițele?

Dacă luăm în considerare faptul că rețeta presupune prăjire, atunci ar trebui să consumăm ocazional șnițele.

Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm bogăția în nutrienți, vitamine și minerale ale acestui preparat.

Iată câteva avantaje pentru sănătate ale consumului cu moderație de șnițele:

  • Prezintă o cantitate importantă de fier, ajutând în prevenirea anemiei;
  • Reprezintă o excelentă sursă de proteine, fiind recomandat în dieta celor care fac mult sport sau se îndreaptă către o dietă săracă în carbohidrați sau keto;
  • Este un aliment bogat în vitamine, așadar un singur șnițel poate asigura o mare cantitate din vitaminele și mineralele necesare într-o zi;
  • Pentru copii, șnițelul aduce o mulțime de nutrienți necesari creșterii și dezvoltării acestora;

Atenționări în privința consumului de șnițele:

- Un șnițel prăjit și din carne de porc va fi recomandat cu moderație celor care întâmpină dificultăți în a ține sub control „colesterolul rău” sau care se confruntă cu dislipidemii;

Citește și:

- Atenție la conținutul de sare: șnițelele semipreparate pot avea un conținut mai ridicat de sodiu decât cele pe care le prepari în totalitate în casă;

- Dacă alegeți să consumați șnițele la restaurant, alegeți variantele care sunt pregătite cu carne de calitate și care sunt gătite într-un mod sănătos, cum ar fi la cuptor în loc de prăjire.

Sursa foto articol: Ana Maria Ciobanu/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.