Setari Cookie-uri

Câte calorii are drobul de pui sau de porc și cât de sănătos este să consumăm acest preparat?

Iarna avem tendința de a consuma alimente mai sățioase, din dorința naturală a corpului nostru de a-și menține nivelurile energetice. Dacă îți place drobul, îți propunem să descoperi în acest articol ce număr de calorii conține o porție, precum și aportul de nutrienți buni pe care drobul îl poate aduce organismului nostru. În final te delectăm cu o rețetă simplă și delicioasă de drob.

Câte calorii are drobul de pui?

O porție standard de drob de pui (aproximativ 100 de grame) poate furniza în jur de 200-250 de calorii. Cu toate acestea, datorită conținutului mare de proteine, drobul în general este recomandat la dieta de slăbire, pentru că proteinele consumă destul de multă energie pentru a fi digerate.

Drobul de pui este recomandat și în alimentația copiilor, fiind mai ușor de digerat decât cel de pui.

Câte calorii are drobul de porc?

Carnea de porc este ceva mai grasă decât cea de pui, iar drobul va fi, așadar, mai caloric.

O porție de 100g de drob de porc poate conține între 250-300 de calorii.

Foto: from my point of view/ shutterstock.com

Este sănătos să consumăm drob? Ce proprietăți nutriționale prezintă acest preparat?

Drobul poate fi parte a unei diete echilibrate, furnizând o serie de substanțe nutritive importante. Cu toate acestea, este important să fie consumat cu moderație, mai ales dacă conține organe precum ficat, rinichi sau inimă, care pot conține niveluri mai mari de colesterol, proteine și grăsimi săturate. Iată câteva aspecte legate de proprietățile nutriționale ale drobului:

Citește și:
  • Proteine: Drobul furnizează proteine esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor corpului.
  • Fier: Organele de animale/păsări, cum ar fi ficatul, pot fi o sursă bogată de fier. Acest mineral este esențial pentru producerea hemoglobinei și transportul oxigenului în organism.
  • Vitamine: Drobul poate conține o varietate de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina D și vitaminele din complexul B, care au roluri importante în sănătatea ochilor, a oaselor și în funcționarea sistemului nervos.
  • Minerale: În afară de fier, drobul poate furniza și alte minerale importante precum zinc, seleniu și cupru.
  • Grăsimi: Dacă drobul a fost preparat din organe cu un conținut mai ridicat de grăsimi, poate furniza lipide, inclusiv grăsimi saturate și colesterol. Consumul excesiv de grăsimi saturate și colesterol poate contribui la probleme de sănătate cardiovasculară, așa că este recomandat să fie consumat cu moderație.

Drob de porc: Rețetă românească

Rețetă drob: Ingrediente necesare

  • 500 g ficat de porc
  • 500 g carne de miel
  • 200 g orez
  • 2 cepe mari
  • 3 ouă
  • 1 legătură de verdeață (pătrunjel și mărar)
  • Sare și piper după gust
  • 100 ml ulei pentru prăjit
  • Foi de viță pentru învelit drobul

Rețetă drob: Mod de preparare

Prepararea organelor: Curățați ficatul și îndepărtați eventualele membrane sau vene.

Citește și:

Spălați bine carnea de miel și tăiați-o în bucăți potrivite.

Curățați și tocați ceapa fin.

Spălați verdeața și tocați-o mărunt.

Gătirea orezului: Puneți orezul într-o cratiță cu apă clocotită și sare. Gătiți-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj sau îl lăsați la fiert până se umflă și se înmoaie.

Într-o tigaie, încingeți uleiul și căliți ceapa tocată până devine aurie și strălucitoare.

Adăugați bucățile de carne de miel și rumeniți-le pe toate părțile.

Adăugați ficatul și gătiți-l doar câteva minute, până se schimbă culoarea.

Prepararea compoziției pentru drob:

Tocați fin carnea și ficatul folosind un cuțit sau mașina de tocat carne ori un robot de bucătărie.

Amestecați carnea cu orezul gătit, ceapa călită și verdeața tocată.

Citește și:

Bateți ouăle și adăugați-le peste compoziție.

Condimentați cu sare și piper după gust și amestecați bine toate ingredientele.

Întindeți apoi foile de viță pe o suprafață plană și puneți compoziția în centrul lor.

Rulați compoziția folosind foi de viță pentru a forma un drob. Puteți, de asemenea, în locul foilor de viță să tapetați cu hârtie de copt o tavă pentru chec și puneti compozitia drobului în aceasta.

Unele gospodine aleg să pună ou fiert întreg la mijlocul drobului, pentru aspect.

Puneți drobul învelit în foi de viță într-o tavă unsă cu ulei sau acoperită cu hârtie de copt.

Coaceți la cuptor preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 45-50 de minute sau până când devine auriu.

Citește și:

Lăsați drobul să se răcească înainte de a-l tăia în felii. Îl puteți orna cu ou fiert și murături.

Sursa foto articol: i_alina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2024
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.